Saturday, May 7, 2011
Wednesday, May 4, 2011
Makan Buah-buahan
Sempena Pameran Bertema Buah-buahan, Pusat Sumber SK Bangsar telah mengadakan makan buah mangga dan mempelajari cara-cara menyediakan air koktel buah-buahan.
4 Mei 2011
Murid-murid melihat cara memotong buah mangga.Murid-murid berkesempatan merasai sendiri buah mangga dan air koktail yang diberi percuma kepada pengunjung pada 4 Mei 2010. Buah mangga ini didermakan oleh Guru Besar SK Bangsar Tuan Haji Nordin Bin Yaman manakala minuman koktail telah disediakan oleh Pn Masrina. Murid merasai mangga yang telah siap dipotong. Air buah-buahan campuran yang siap untuk diminum
4 Mei 2011
Murid-murid melihat cara memotong buah mangga.Murid-murid berkesempatan merasai sendiri buah mangga dan air koktail yang diberi percuma kepada pengunjung pada 4 Mei 2010. Buah mangga ini didermakan oleh Guru Besar SK Bangsar Tuan Haji Nordin Bin Yaman manakala minuman koktail telah disediakan oleh Pn Masrina. Murid merasai mangga yang telah siap dipotong. Air buah-buahan campuran yang siap untuk diminum
Selamat Hari Anggota Bomba Sedunia
Pada 4 Mei 2010 merupakan sambutan Hari Anggota Bomba Sedunia. Temanya ialah "Bersama Mencegah Kebakaran".
Tuesday, May 3, 2011
Kegunaan pisang
Di Malaysia, pisang mempunyai pelbagai kegunaan selain daripada dimakan buahnya.
Daun pisang biasanya digunakan sebagai alas makanan kerana ia menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas. Daun pisang boleh digunakan sebagai pelindung hujan, pembalut kuih, dan pembalut masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat.
Batang pisang pula boleh digunakan untuk membuat rakit. Selain itu batang pisang mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni.
Buah pisang boleh dimakan masak begitu sahaja atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat pisang, dan dijadikan kerepek.
Selain buah pisang, jantung pisang juga boleh dibuat sebagai ulam selepas dicelur. Batang pisang juga mempunyai empulur lembut atau dipanggil umbut di tengah-tengahnya dan sesuai dijadikan sumber makanan.
Monday, May 2, 2011
PAMERAN BERTEMA BUAH-BUAHAN
Pusat Sumber SK Bangsar sedang mengadakan pameran bertema "Buah-buahan" pada 3 hingga 27 Mei 2011 yang bertempat di PSS. Aktiviti yang diadakan ialah pameran buah-buahan, soalan kuiz, pertandingan mewarna dan pengunjung bertuah. Setiap aliran dan kategori akan diberikan hadiah. Jangan lepaskan peluang anda. Tambahkan ilmu anda dengan membaca.
Maklumat lanjut boleh berjumpa dengan Cik Norhazalina Hashim (Sesi Pagi) atau Cik Nor Asiah Bidin (Sesi Petang)