19062015 - Sebuah buku masakan telah disumbangkan oleh bekas murid SK Bangsar.
Flipbook.
Friday, June 19, 2015
Thursday, June 18, 2015
SAMBUATAN IHYA RAMADAHAN
Tarikh : 18 Jun 2015
Tempat : Dewan Bestari SK Bangsar
Masa : 8.30 pagi
Ucapan GPK Tadbir dan Kurikulum Pn Siti Maziah Binti Malik
Gimik Pelancaran
LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE GALERI ILMU DAN MUZIUM COKLAT
LAPORAN
LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE GALERI ILMU DAN MUZIUM COKLAT
ANJURAN PUSAT SUMBER SK BANGSAR
2015
1.0 PENGENALAN
Program
Lawatan Sambil Belajar ke Galeri Ilmu dan Muzium Coklat untuk memberi
pendedahan kepada murid-murid dalam bidang penerbitan dan pencetakan buku. Selain
itu, mengetahui sejarah coklat yang terdapat
di Muzium Coklat.
2.0 LATAR BELAKANG
Program
seperti ini dapat menyediakan pendekatan proses pengajaran dan pembelajaran
yang lebih fleksibel, menarik, berfokus dan bersesuaian dengan keupayaan serta
kebolehan murid. Lawatan sambil belajar ini juga selaras dengan Kementerian
Pelajaran Malaysia yang mahukan setiap murid menghadiri aktiviti luar bilik
darjah yang sesuai untuk memberikan pemahaman dan pengetahuan berkaitan
penerbitan dan pengiklanan.
2.1 TARIKH
PELAKSANAAN
16
Jun 2015 (Selasa)
2.2 JAWATANKUASA PELAKSANA
Penasihat : Pn Che Norizam Binti
Abdullah – Guru Besar
Pengerusi : Pn Siti Maziah Binti
Abdullah- GPK Tadbir dan Kurikulum
Naib
Pengerusi : 1) Pn Nor Shafina
Binti Yasak – GPK HEM
2) Pn Norsilah Binti Dali- GPK Kokurikulum
3) Pn Tanma Rajasegaran a/p Rajasegaran –
Penyelia Petang
Penyelaras : Cik Norhazalina Binti Hashim
Setiausaha : Pn Rafeah Binti Badaruddin
Bendahari : Cik Razliana Binti
Zulkafli
Disiplin : Cik Norhazalina Binti
Hashim
Jurukamera :
Encik Zulkifli Bin Saad
Dokumentasi : Cik Razliana Binti Zulkafli
2.3 OBJEKTIF
2.3.1 Mendedahkan murid-murid kepada
proses penerbitan buku, majalah dan coklat.
2.3.2 Mengetahui sejarah penubuhan
Galeri Ilmu dan Muzium Coklat.
2.3.3 Menyediakan diri murid peluang
untuk mendapat pengalaman pembelajaran di luar bilik darjah dan menjadikan
pembelajaran dan pengalaman yang lebih bermakna dan
menarik.
2.3.4 Memperkembangkan kemahiran
bahasa untuk berkomunikasi, berinteraksi dan bersosialisasi dengan masyarakat.
2.3.5 Membentuk tingkah laku dan
sikap murid untuk lebih berdaya saing.
2.4 KAEDAH
PELAKSANAAN
BIL
|
MASA
|
PERKARA
|
CATATAN
|
1.
|
7.30
pagi
|
Peserta rombongan berkumpul di Dewan
SK Bangsar
-
Pembahagian
kumpulan
-
Taklimat
oleh guru
|
Mendengar taklimat
|
2.
|
7.40 pagi
|
Sarapan di kantin
|
|
3.
|
8.10
pagi
|
Bertolak ke Galeri Ilmu
|
|
4.
|
9.00 pagi
|
Tiba di Galeri Ilmu
|
|
5.
|
9.05 pagi
|
Taklimat
mengenai Galeri Ilmu – oleh wakil Galeri
Ilmu.
|
Catatan
dibuat oleh peserta
|
6.
|
9.30 pagi
|
Lawatan ke
Bahagian EditoriaI
|
Literasi
Maklumat
|
7.
|
10.30 pagi
|
Sesi Bergambar
|
|
8.
|
11.30 pagi
|
Mengunjungi kedai buku
|
Literasi Maklumat
|
9.
|
12.00 tengah hari
|
Bertolak ke Muzium Coklat
|
|
10.
|
12.30 tengah hari
|
Tiba di Muzium Coklat
|
|
11.
|
12.45 tengah hari
|
Melawat Muzium Coklat
Sejarah Coklat Demo membuat coklat |
Literasi Maklumat
|
12.
|
1.45 petang
|
Membeli-belah coklat
|
|
13.
|
2.30 petang
|
Pulang ke SK Bangsar
|
|
14
|
3.00 petang
|
Dijangka tiba ke SK Bangsar
|
2.5 BAHAN-BAHAN
PERALATAN YANG DIGUNAKAN
Borang
kuiz dan peti kecemasan.
3.0 HURAIAN PENILAIAN TUGASAN /AKTIVITI
3.1 Taklimat
kepada semua peserta berjalan lancar.
3.2 Sambutan
daripada pihak Galeri Ilmu dan Muzium Coklat amat memberangsangkan.
3.3 Murid dapat
menjawab soalan kuiz yang disediakan.
3.4 Murid dapat melaksanakan literasi maklumat.
4.0 PENCAPAIAN AKTIVITI
Semua aktiviti yang dirancang berjalan
dengan lancer.
5.0 KEMAJUAN/MASALAH
5.1 Pusat
Sumber Sekolah dapat mewujudkan jaringan sosial dengan pihak luar. Kerjasama
seperti ini dapat memberikan banyak manfaat kepada warga SK Bangsar.
6.0 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN
6.1 Semua Pengawas Pusat Sumber perlu terlibat dengan lawatan seperti ini, bukan hanya
terhad kepada beberapa kumpulan sahaja.
7.0 PENUTUP
Lawatan Sambil Belajar ke Galeri Ilmu dan
Muzium Coklat berjaya dilaksanakan dengan lancar. Semua peserta mencapai
objektif lawatan. Peserta dapat menambahkan ilmu pengetahuan tentang proses
edit dan penerbitan buku serta mengetahui sejarah coklat. Peserta juga mampu
bekerjasama dalam kumpulan untuk melaksanakan tugasan. Semoga program ini
menjadi pemangkin kepada peningkatan tahap pengetahuan serta kecemerlangan
murid-murid SK Bangsar.
Disediakan oleh, Tarikh:
………………………………………..
CIK RAZLIANA BINTI ZULKAFLI
AJK Dokumentasi,
Lawatan Sambil Belajar PSS,
Sekolah Kebangsaan Bangsar.
Penerangan penerbitan buku. Murid diberi peluang untuk melukis kartun menggunakan komputer.
Sesi menulis dialog kartun- kemahiran menulis
Sesi Membeli-belah Buku
Tiba ke Muzium Coklat
Penerangan Sejarah Coklat
Demo membuat coklat
Sesi membeli-belah coklat
KURSUS PENINGKATAN PROFESIONALISME GURU SEJARAH WPKL
Tarikh : 15-17 Jun 2015
Tempat : SK Seri Permaisuri Kuala Lumpur
Masa : 8.00 - 4.00 petang
Tempat : SK Seri Permaisuri Kuala Lumpur
Masa : 8.00 - 4.00 petang
Modul Sejarah KSSR & Kemahiran Pemikiran Sejarah (PMS), Modul
Strategi Pembelajaran dan Pengajaran , Pembelajaran Abad 21i-Think , Modul
Komuniti Pembelajaran Profesional (Profesional Learning Community – PLC) SK Seri
Permaisuri, KBAT, PLC, i-think, lesson study, Modul Penerapan dan Penghayatan
Patriotisme
Sunday, June 14, 2015
EMEL "RUMAH TERBUKA"
Murid-murid Tahun 6 Efektif diminta menyediakan karangan bertajuk "Rumah Terbuka". Karangan perlu ditaip dan emelkan kepada Cikgu Norhazalina. Antara karangan yang telah diemelkan terdapat di bawah :
Subscribe to:
Posts (Atom)