1.0 TAJUK PROGRAM
1.1 Pameran Bertema Makanan Tradisional
Malaysia
2.0
TEMPOH PELAKSANAAN
Tarikh :
23 April – 4 Mei 2012
3.0
TEMPAT
3.1
Pusat
Sumber Sekolah Kebangsaan Bangsar
4.0
OBJEKTIF
4.1 memberi
pendedahan dan pengetahuan kepada pelajar tentang makanan tradisional di
Malaysia.
4.2 mengenali jenis-jenis makanan tradisional mengikut
kaum di Malaysia.
4.3 belajar mengurangkan tekanan belajar melalui penglibatan
dalam penganjuran pameran.
4.4 memenuhi sukatan mata pelajaran Pendidikan Sivik dan
Kewarganegaraan bagi Tahun 5.
5.0 AJK PELAKSANA
Penasihat : Pn Che
Norizam Binti Abdullah – Guru Besar
Pengerusi : Encik Mohd Ali Bin
Kasmun – GPK 1
Penyelaras : Cik Norhazalina Binti
Hashim
Setiausaha : Cik Nor Asiah Bt Bidin
Naib
Setiausaha : Cik
Amie Binti Ismail
Bendahari : Cik Norfazliah Binti Mohamad
Jurukamera : Encik Zulkifli Bin Saad
AJK Hadiah : Encik Mohd Nazir Bin Majid
Pn Zalina Binti Mohamad
Sudut
Pameran dan : Siti Nurfatihah Binti
Zakaria,
Permainan
Radhiah Binti Yunus
Muhammad Faiz Bin Mohd Amir.
Pengawas Pusat Sumber
6.0
AKTIVITI
PELAKSANAAN
6.1 Gambar makanan tradisional.
6.2 Maklumat mengenai makanan dari segi asal-usul.
6.3 Soalan kuiz terkumpul
6.4 Pengunjung bertuah
6.5 Makanan tradisional
6.6 Pertandingan mewarna makanan tradisional
6.7 Pameran buku berkaitan makanan tradisional
6.8 Permainan
Jangkamasa pameran adalah :
Tarikh : 23
April – 4 Mei 2012
23 April 2012 - Sesi Soal
Jawab- door gift kepada 10 murid terawal datang.
24 April 2012 - Kuiz
25 April 2012 - Permainan
board
26 April 2012 - Sesi mencuba
makanan
27 April 2012 - Tayangan
video
30 April 2012 - Permainan
Board
2 Mei 2012 - Sesi mencuba
makanan
3 Mei 2012 - Kuiz dan pertandingan
mewarna
4 Mei 2012 - Tayangan video
7.0
KUMPULAN SASARAN
Warga SK Bangsar
8.0 IMPAK
8.1 Mendapat kerjasama
daripada AJK Pelaksana untuk menjayakan Pameran
Bertema Makanan Tradisional Malaysia.
8.2 Murid dapat mengetahui
dan mengenali nama-nama makanan tradisional
melalui pertandingan mewarna.
8.3 Murid dapat mengaplikasi
kemahiran literasi maklumat melalui aktiviti kuiz
dengan mencari jawapan di
sudut pameran di Pusat Sumber.
8.4
Murid dapat merasai makanan
tradisional yang diberi secara percuma.
8.5
Murid menyertai permainan yang
diadakan di Pusat Sumber pada waktu rehat.
9.0 LAPORAN
Pameran
Bertema Makanan Tradisional diadakan pada 23 April – 4 Mei 2012. Pihak AJK
Pelaksana Pameran Bertema Makanan Tradisional di Malaysia telah menyediakan
sudut pameran bertema melalui maklumat mengenai Makanan Tradisional Di
Malaysia. Warga SK Bangsar telah war-warkan mengenai pameran ini melalui laman
blog PSS dan pengumuman di perhimpunan pagi serta petang.
Murid-murid
diberi peluang menyertai pertandingan mewarna makanan tradisional di Malaysia.
Oleh itu, murid-murid secara tidak langsung mengetahui dan mengenai nama
makanan dan mewarna mengikut gambar makanan yang diberi..
Murid-murid
mengaplikasilkan kemahiran literasi maklumat dengan membaca maklumat mengenai
lokasi, sejarah ,budaya dan resepi makanan tradisonal yang terdiri daripada
pelbagai kaum di Malaysia.. Murid-murid mencari maklumat dan jawapan di sudut
pameran melalui pertandingan kuiz yang disertai.
Pada
waktu rehat, murid-murid diberi merasai makanan tradisional yang diberi percuma
kepada pengunjung bertuah ke Pusat Sumber. Murid-murid ditemu ramah mengenai makanan
yang mereka rasa.
Permainan
Board telah diadakan pada 25 dan 30 April.
Murid-murid diberi peluang untuk mencuba menyertainya. Murid-murid
begitu teruja untuk menjawab soalan mengenai makanan tradisional yang
diketahui. Permainan teka makanan juga diadakan. Murid akan melukis makanan
tradisional manakala rakan ahli kumpulan akan menjawab. Tayangan video makanan
tradisional di Malaysia telah diadakan pada 27 April dan 4 Mei 2012 di Bilik
Media.
Majlis
penyampaian hadiah telah diadakan pada 17 Mei 2012 semasa Majlis Penutup Projek Together We
Learn, Together We Serve yang telah disempurnakan oleh Encik Mohd Ali Bin
Kasmun GPK Tadbir dan Kurikulum SK Bangsar.
10.0PENUTUP
Pameran ini, dapat mempertingkatkan dan mengukuhkan lagi budaya
membaca di kalangan pelajar sekolah ini. Warga SK Bangsar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi semasa
pameran itu nanti di samping mengetahui pelbagai jenis makanan tradisional di
Malaysia.
11.0 LAMPIRAN
11.1 Nama-nama pemenang
pertandingan mewarna makanan tradisional di
Malaysia dan kuiz.
11.2 Gambar-gambar aktiviti Pamera
Bertema Makanan Tradisional di Malaysia
Disediakan oleh :
..........................................................
(CIK NORHAZALINA BINTI
HASHIM)
PENYELARAS
LAMPIRAN BERGAMBAR -
LAMPIRAN BERGAMBAR -
http://pusatsumberskbangsar.blogspot.com/2012/05/laporan-pameran-bertema-makanan.html
LAMPIRAN NAMA PEMENANG -
http://pusatsumberskbangsar.blogspot.com/2012/05/pemenang-pameran-bertema-makanan.html
LAMPIRAN NAMA PEMENANG -
http://pusatsumberskbangsar.blogspot.com/2012/05/pemenang-pameran-bertema-makanan.html