PAMERAN BERTEMA
MAKANAN TRADISIONAL DI
MALAYSIA
1.0
PENDAHULUAN
1.1
Pengenalan
Pameran
makanan tradisional di Malaysia memaparkan pelbagai jenis makanan mengikut kaum.
Selain kaum Melayu, India dan Cina, pameran ini juga memperkenalkan makanan pelbagai
kaum bumiputera di Sabah dan Sarawak.
Makanan
bagi sesuatu kaum merupakan identiti dan pengenalan bagi sesuatu kaum. . Di
Malaysia terdapat banyak makanan tradisional mengikut kaum. Oleh itu
Jawatankuasa Pusat Sumber telah merancang untuk mengadakan Pameran Bertema
Makanan Tradisional di Malaysia.
Pameran
ini juga, sudah pastinya dapat memupuk minat membaca dikalangan pelajar .
Pameran seumpama ini diisi dengan pelbagai aktiviti yang menarik seperti soalan kuiz, pertandingan mewarna dan pengunjung bertuah . Pencarian maklumat
oleh pelajar akan menyebabkan PSS sekolah ini bukan sahaja berfungsi sebagai
wadah untuk mendapatkan ilmu tetapi juga dapat menerapan maklumat mengenai bunga.
1.2
Rasional
Mengisi
aktiviti secara bertema oleh Pusat Sumber Sekolah Kebangsaan Bangsar.
1.3
Matlamat
Berikut adalah
matlamat program yang ingin dicapai :
1.3.1 memupuk minat membaca di kalangan pelajar .
1.3.2 memupuk
minda yang positif, kreatif dan inovatif hasil dari
pengalaman
pameran yang dijalankan,
1.4 Objektif
Berikut
adalah objektif pameran yang ingin kami capai :
1.4.1 memberi
pendedahan dan pengetahuan kepada pelajar tentang makanan tradisional di
Malaysia.
1.4.2 mengenali
jenis-jenis makanan tradisional mengikut kaum di Malaysia.
1.4.3 belajar mengurangkan
tekanan belajar melalui penglibatan dalam penganjuran pameran.
1.4.4 memenuhi
sukatan mata pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan bagi Tahun 5.
1.5 Kumpulan Sasaran
Kumpulan sasaran program ini adalah seperti berikut :
1.5.1
Semua
warga SK Bangsar
2.0
JAWATANKUASA PELAKSANA
Jawatankuasa yang akan
melaksanakan program ini adalah seperti di bawah :
JAWATANKUASA
PROGRAM PAMERAN
Penasihat : Pn Che Norizam
Binti Abdullah – Guru Besar
Pengerusi : Encik Mohd Ali
Bin Kasmun – GPK 1
Penyelaras : Cik Norhazalina
Binti Hashim
Setiausaha : Cik Nor Asiah Bt
Bidin
Naib Setiausaha : Cik Amie Binti Ismail
Bendahari : Cik Norfazliah Binti Mohamad
Jurukamera : Encik Zulkifli Bin Saad
AJK Hadiah :
Encik Mohd Nazir Bin Majid
Pn Zalina Binti Mohamad
Sudut Pameran dan : Siti
Nurfatihah Binti Zakaria,
Radhiah Binti Yunus
Permainan
Muhammad Faiz Bin Mohd Amir.
Pengawas Pusat Sumber
3.0
AKTIVITI PAMERAN
3.1 Gambar makanan tradisional.
3.2 Maklumat mengenai makanan dari segi asal-usul.
3.3 Soalan kuiz terkumpul
3.4 Pengunjung bertuah
3.5 Makanan tradisional
3.5 Pertandingan mewarna makanan tradisional
3.6 Pameran buku berkaitan makanan tradisional
4.0
TEMPAT PAMERAN
4.1 Pusat Sumber Sekolah
5.0
PERALATAN
Papan pameran, kertas A4,
plastik liminate, paku tekan, polisterin warna, buku-buku berkaitan dengan
maklumat dari internet dan artikel
makanan tradisional di Malaysia daripada internet dan majalah Saji.
6.0 TARIKH PAMERAN
Jangkamasa
pameran adalah :
Tarikh : 23
April – 4 Mei 2012
7.0 ANGGARAN
PERBELANJAAN
7.1 Anggaran Pembelian Hadiah
i.
Kuiz
Tahap 1 10
orang murid
Tempat Pertama - RM 6.00 x seorang murid = RM 6.00
Tempat Kedua - RM 5.00 x seorang murid = RM 5.00
Tempat Ketiga - RM 4.00 x seorang murid = RM 4.00
Saguhati - RM 3.00 x 7 orang murid =
RM 21.00
Jumlah
= RM 36.00
ii.
Kuiz
Tahap 2 10
orang murid
Tempat Pertama - RM 6.00 x seorang murid = RM 6.00
Tempat Kedua - RM 5.00 x seorang murid = RM 5.00
Tempat Ketiga - RM 4.00 x seorang murid = RM 4.00
Saguhati - RM 3.00 x 7 orang murid =
RM 21.00
Jumlah
= RM 36.00
iii.
Pengunjung
bertuah 10 orang x RM 5.00 =RM 50.00
Tahap 1 – 5
orang murid
Tahap 2 – 5
orang murid
Jumlah = RM 50.00
iv.
Pertandingan
Mewarna Tahap 1
Tempat Pertama - RM 6.00 x seorang murid = RM 6.00
Tempat Kedua - RM 5.00 x seorang murid = RM 5.00
Tempat Ketiga - RM 4.00 x seorang murid = RM 4.00
Saguhati - RM 3.00 x 7 orang murid = RM
21.00
Jumlah
= RM 36.00
v.
Pertandingan
Mewarna Tahap 2
Tempat Pertama - RM 6.00 x seorang murid = RM 6.00
Tempat Kedua - RM 5.00 x seorang murid = RM 5.00
Tempat Ketiga - RM 4.00 x seorang murid = RM 4.00
Saguhati - RM 3.00 x 7 orang murid =
RM 21.00
Jumlah
= RM 36.00
JUMLAH
ANGGARAN KESELURUHAN RM 194.00
7.2 Bajet
Bil
|
Bahan
|
Jumlah
|
1.
|
Hadiah
|
RM 194.00
|
2.
|
Gambar
|
RM 30.00
|
3.
|
Dokumentasi
|
RM 30.00
|
4.
|
Ink Printer Canon
|
RM 80.00
|
5.
|
Makanan tradisional
Nasi lemak RM 1.00 x 30 bungkus = RM 30.00
Kuih karipap 40 sen x 30 keping = RM 12.00
|
RM42.00
|
|
Jumlah
|
RM 376.00
|
8.0
PERTIMBANGAN
Diharapkan
permohonan untuk mengadakan pameran ini
mendapat pertimbangan dan perhatian yang sewajarnya daripada pihak tuan.
9.0PENUTUP
Pameran
ini, diharapkan dapat mempertingkatkan dan mengukuhkan lagi budaya membaca di
kalangan pelajar sekolah ini. Warga SK Bangsar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi semasa pameran
itu.
Disediakan oleh :
…………………………………..
(
CIK NORHAZALINA HASHIM)
PENYELARAS
No comments:
Post a Comment