PAMERAN BERTEMA MAKANAN TRADISIONAL MALAYSIA
25 APRIL 2012
PUSAT SUMBER SK BANGSAR
Vadai atau (vada, wada, vade), disebut 'Wah-dei', merupakan sejenis makanan orang India selatan. Terdapat dua jenis Vadai iaitu Ulundu Vadai yang diperbuat dari dal dan kentang. Terdapat juga hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah dicampurkan sekali.
Satu jenis lagi adalah Ulundu Vadai yang diperbuat daripada tepung beras dan berbentuk roda dengan lubang di tengah. Ulundu Vadai biasanya lebih sedap sekiranya dimakan bersama chutney atau kuah kari. Vadai perlu digoreng dengan minyak masak yang banyak.
Vadai percuma diberikan kepada murid-murid yang bertuah
Permainan
Dua orang pelajar Universiti Malaya menyiapkan vadai untuk diberi percuma untuk murid-murid yang bertuah datang ke PSS.
No comments:
Post a Comment